Cred ca orice om este îndreptăţit să facă ce vrea fără să fie judecat şi condamnat de oamenii din jur. Sunt tot felul de concepţii fixe la nivel social: adică aceleaşi subiecte gândite în acelaşi mod de un anumit numar de oameni.

Unii au in minte ca viaţa “trebuie” traită într-un anumit mod fară să lase loc la alte posibilităţi, la ceva diferit care iese din sistemul lor de gândire, chiar dacă acel sistem nu are legătură cu ce înseamnă viaţa defapt.

Când cineva face ceva care iese din sistemul lor de gandire, aceştia “sar” pe el cu tot felul de argumente personale părând că au intenţii bune, că vor să-l scape de la ceva rău, de cele mai multe ori aceste “intenţii bune”, pe acel om îl poate face să sufere, să nu se simtă acceptat, să se simtă singur şi inadaptat.

Rău n-ar fi că cineva încearcă să îi spună doar părerea într-un mod frumos şi civilizat, ci incearcă să-şi impună părerea, să convingă persoana că ei au dreptate, că ceea ce face e greşit sigur, aceste lucruri pot face persoana să se îndoiască de ea însăşi, să se streseze, să intre chiar în depresie dacă trece prin mai multe astfel de episoade simţindu-se mereu tristă şi confuză.

Pe lângă toate acestea intenţiile rămân intenţii, dar în alte cazuri, cele mai rele, este atunci cand este obligat, şantajat şi sau manipulat de cineva să nu facă ceva, iar de frică nu pot face ceea ce vrea, ca în anumite cazuri mai speciale părinte – copil de obicei. În orice caz toate acestea o să aibă consecinţe asupra persoanei respective, iar aceste consecinţe depind de la persoană la persoană şi de la caz la caz.

Cazurile şi circumstanţele de felul acesta, indiferent care sunt, se rezumă în general la interpretarea oamenilor asupra lucrurilor, că acestea ar fi bune sau rele.

Privind viaţa dintr-un anumit unghi, observi că binele şi raul într-o situaţie, nu pot fi definite fix, pot fi doar interpretate de oameni aşa cum aleg ei.

Dacă dintr-un lucru rău iese ceva bun, cum îl poţi defini ca rău?

 De exemplu, un om pierde tot, nu mai are nimic. Atunci trăieşte pe pielea lui suferinţa din lipsa de hrană, lipsa de căldură, igienă corespunzătoare, simte indiferenţă faţă de cei din jur, singurătate. Îndurând răul începe să conştientizeze ceea ce o viaţă nu a reuşit. Îşi conştientizează nevoile, le simte mai mult ca niciodată, creşte dorinţa de a le satisface şi îşi bate capul mereu să găsească soluţii. După un timp îndelungat îi vine o idee şi motivaţia, perseverenţa nu îl opresc să realizeze ideea. Cu fiecare zi se ridică din cenuşă, într-un final, se scutură, reuşeşte să strălucească mai mult decât înainte să fie ruinat şi aşa tot acel rău a dus la bine.

Deci răul şi binele este definit de noi toţi, nu ceva anume este rău, nu ceva anume este bun, el este şi atât, depinde de noi cum alegem să privim acel ceva.

Dacă dintr-un lucru bun bun iese ceva rău, cum îl poţi define ca bun?

 De exemplu un om mai modest, care abia reuşea să-şi acopere cheltuielile, dar avea nişte prieteni, o familie frumoasă, a dorit foarte mult timp să nu mai ducă lipsuri. Voia să fie bogat, în viziunea lui acesta însemna succesul. În cele din urmă a reuşit să ajungă unde îşi dorea. Totul este bine, părea perfect, însă în interiorul lui apare teama de a nu deveni iar sărac. Asta îl face să fie obsedat de succesul pe care îl are, dornic să acumuleze mai mult, e zgârcit şi se simte şi mai presus decat ceilalţi, mai important. Din cauză că vrea mai mult, munceşte mai mult, astfel îşi neglijează familia, e mereu ocupat şi apar conflictele, certurile. Se poartă rău cu angajaţii lui, uită că şi ei sunt oameni ca şi el. Îşi lasă şi prietenii în urmă, e prea mândru de el, consider că nu mai sunt pe aceeaşi scară socială. Toate emoţiile care le-a nutrit în el dealungul timpului sunt rele, îi influenţează modul de viaţă pană se îmbolnăveşte. Boala e grea, suferă din cauză că se simte slăbit, îşi dă seama că şi-a pierdut prietenii, admiraţia membrilor familiei de odinioară. Începe să se gândească ce a făcut să ajungă în starea asta, nici nu a realizat schimbările care îl duceau spre rău, era prea preocupat să facă mai mulţi bani. Îi era bine la un moment dat, dar cumva din acel bine a ajuns la rău.

Emoţiile pot fi bune sau rele, negative sau pozitive, însă întâmplările, faptele şi circumstanţele nu pot fi definite ca rele sau bune. De accea răul şi binele nu pot fi interpretate ca fiind ceva fix, care nu poate să se schimbe, vorbind la nivel universal.

E bine să fii foarte inteligent, dar e şi rău. Depinde de emoţiile care ţi le provoacă.

Binele tău poate fi răul altuia. Răul tău poate fi binele altuia.

Din toate acestea relatate  eşti îndreptăţit să faci ce vrei indiferent ce spun ceilalţi. Ei îţi pot spune dacă este bine să faci sau nu un anumit lucru după cum cred ei, după cum interpretează  acel lucru, în esenţă fiind vorba despre ei, nu despre tine.

Degeaba ar încerca cineva să-ţi spună că ceva nu este bine dacă tu nu vezi nimic rău în ceea ce faci sau ce vrei să faci. În acel lucru poate exista raul pe care il văd ei, dar poate exista şi binele pe care îl vezi tu, iar asta înseamnă că acel lucru este neutru în sine, nu e nici bun, nici rău. Pe de altă parte, chiar dacă se întâmplă să dai de acel rău, este drumul tău în viaţă, aşa a fost să fie, tu suferi pentru ceea ce s-a creeat. Poate aveai nevoie să ţi se întâmple răul, aveai nevoie de acele consecinţe ca să poţi conştientiza anumite lucruri, să evoluezi, apoi să urmeze ceva bun.

De ce să vrea cineva să te oprească să faci ceva, de ce să te oprească din drumul tău?

 Oamenii au dreptul să-şi spună părerea cu privire la ceea ce faci sau ce ai de gând să faci, dar nu au dreptul să îţi impună să nu faci ceea ce vrei.

 Vă doresc o inimă deschisă spre noi orizonturi!

Cu recunoştinţă, Elena Istrate!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s