Am format conceptul de mimo-relaţie pentru că este un termen foarte potrivit care descrie o relaţie falsă ce imită una autentică.

O relaţie autentică este bazată pe o dragoste reciprocă fără condiţii, pe respect, susţinere reciprocă. O astfel de relaţie de iubire ajută partenerii să ajungă la o variantă mai bună a lor. Partenerii se dezvoltă impreună, işi descoperă potentialul cu ajutorul celuilalt făcându-l pe cel iubit sa fie conştient de ceea ce poate fi si deveni.

O relaţie falsă (mimo-relaţie) este bazată pe frica ce condiţionează relaţia, pe posesivitate, gelozie extremă, neîncredere. Această relaţie nu te poate ţine in pace si libertate, astfel nu reuşeşti să te dezvolţi, să ajungi la iubire pură.

Mimo-relaţia o înlocuieşte pe cea autentică cu ajutorul iluziei că aşa trebuie să fie o relaţie de iubire, adică te minţi singur/ă şi te privezi de împlinire stând blocat/ă la un anumit nivel cu riscul de a nu trăi o relaţie de iubire autentică toată viaţa. Adică relaţia de dragoste pe care o ai depinde de concepţiile care le ai despre cum trebuie să fie o relaţie. De exemplu dacă tu crezi că o criză de gelozie este perfect normală într-o relaţie atunci te expui uşor la aceasta şi se formează tensiunea aia între voi. Nu te simţi bine, dar concepţia din creierul tau gen “Dacă nu e gelos/geloasă nu mă iubeşte” te face sa rămai într-o astfel de relaţie. De fapt totul este în mintea ta, modul cum vezi dragostea, cât de deschis o primeşti şi modul în care o percepi depind doar de tine.

Mimo-relaţie sau relaţie autentică? Ce tipar al relatiilor de iubire ai în minte?

Întreabă-te ce înseamnă iubirea şi relaţiile de iubire pentru tine şi vei înţelege ce tipar ai în minte (fals sau autentic) şi de ce eşti în situaţia în care eşti. Nu răspunde la întrebări din teorie, adică din ceea ce ai citit că ar putea fi iubirea, ai auzit despre iubire sau ai vazut în filme, ci răspunde pe baza a ceea ce ai simţit sincer, din experienţa. Teoria să fie doar un ajutor de exprimare a ceea ce ai simţit.

Ştii ceea ce înseamnă iubire necondiţionată? Dacă da, defineşte!

Ştii ce înseamnă o relaţie bazată pe dragoste adevărată? Dacă da, scrie despre ea!

Crezi în dragoste adevărată? Dacă da, de ce? Dacă nu, de ce?

Ce simţi când te gândeşti la dragostea adevărată?

Verificarea răspunsurilor. Situaţia în care poţi fi şi rezolvarea acesteia:

Situaţia 1:

Intr-un caz mai trist, să zic aşa nu ştii ce înseamnă iubire necondiţionată, iar dacă îţi spune cineva crezi că inventează sau visează prea mult. Tu nu crezi în iubirea fără condiţii pentru că nu ai trăit-o niciodată şi nu ţi-o poţi imagina ca pe ceva real. Nu poţi răspunde la prima întrebare, nici la cea de a doua. Intervine a treia întrebare la care probabil ai raspuns cu un “nu” în ciuda a tot ce ţi-a demonstrat ţie experienţa, gasind un motiv cu care să te minţi singur/ă argumentând de ce nu crezi în dragoste adevărată.

De ce zic că te minţi singur/ă?

Deoarece există ironia că te afli acum, aici şi citeşti despre asta, adică citeşti               despre ceea ce tu crezi că nu există. Atunci despre ce vorbim? Simţi că ar putea fi acolo, undeva departe, dar nu vrei să accepţi, pare prea fabulous,  prea SF pentru tine şi respingi cumva ideea. Dacă tot ceea ce ai citit pare  ireal şi eşti foarte sigur/ă de asta atunci nu ai mai fi interesat/ă să citeşti şi ai  închide pagina fără nici-o ezitare, dar nu faci asta. Ceva din interiorul tau te  face să vrei să descoperi acel sentiment minunat pentru că promite împlinire, promite o dragoste fără condiţii, sinceră cu sentimente ce nu ţi le poţi defini în niciun mod, decât prin  simţ, acel simţ care te cheamă să-l   descoperi.

Dacă te-ai regăsit în acest caz, mergi după tiparul mimo-relaţiilor. Dacă eşti   singur/ă, ai vrea să ştii cum e să simţi ceva aşa de frumos descris ca iubirea     adevărată. Dacă eşti cu cineva de obicei te găseşti în situaţii tensionate             împreună cu partenerul tău, vă minţiţi şi vă ascundeţi din frica de a nu-l         pierde pe celălalt, sunteţi suspicioşi, geloşi, posesivi. Nu te mulţumeşte               relaţia, dar crezi că aşa trebuie să fie iubirea.

Rezolvarea este să îţi analizezi bine concepţiile despre cum ai vrea să decurgă o relaţie, dacă e posibil altfel. Descoperi iubirea necondiţionată dacă porneşti de la tine însuţi. Nu te îndoi că aşa cum ţi-ar plăcea ţie să fii tratat aşa i-ar plăcea şi persoanei iubite, cum te accepţi pe tine, aşa să accepţi şi persoana iubită, aşa cum te apreciezi te respecţi şi ai grijă de tine aşa să faci şi cu persoana de langă tine, aşa cum ţi-ar plăcea să fii susţinut în ceea ce vrei să faci aşa i-ar plăcea şi persoanei iubite. Aici este secretul, nu trebuie să îţi definească cineva ce înseamnă o relaţie autentică, bazată pe iubire adevărată. Poţi învăţa în timp, cu paşi mărunţi, iar sentimentele vor veni de la sine. După ce ai învăţat cum este să dăruieşti iubire necondiţionată, dacă persoanele cu care ai vrut apoi să formezi o relaţie bazată pe această iubire nu au reuşit să continue drumul împreună cu tine atunci trebuie să mergi mai departe. Fără să te îndoieşti de tine, pentru că ai trecut la următorul nivel, te afli într-un caz mai bun. In următorul caz în care ai simţit pe pielea ta ce înseamnă dragoste adevărată. Apoi ocupăte de următorul caz, care este descries mai jos.

Vrei să fii împlinit? Vrei să trăieşti sentimente profunde? Atunci nu te opri într-un singur punct, nu te mulţumi cu jumătăţi de măsură şi descoperă lucruri noi, minunate.

Situaţia 2:

În cel mai bun caz. Poţi fi deja una dintre persoanele care poate defini ce înseamnă iubirea necondiţionată pentru ca la un moment dat ai simţit-o pe propria piele, în adâncul inimii, dar poate numai tu ai experimentat-o, nu şi persoana pe care ai iubit-o. Poate că nu ai fost apreciat la adevărata valoare pentru că oricât ai încercat cel/cea cu care ţi-ai format o relaţie nu era de-ajuns de dezvoltat să se poată ridica la nivelul tău şi a trebuit să-I dai drumu. Dacă ai reuşit să răspunzi la prima întrebare, ar trebui să ai idee şi despre ce ar înseamna o relaţie bazată pe dragoste adevărată dacă ar fi reciprocă. În continuare tu crezi în dragoste adevărată, ştii că e posibilă, dar nu ai întâlnit pe cineva care să-ţi raspundă în acelaşi mod ca să puteţi fi la un nivel superior de trăire al iubirii. Când ai raspuns la ultima întrebare ai fi putut intra într-o stare cam ciudată si nesigură pentru că pe de-o parte ştii că dragostea adevărată există, pe de altă parte te îndoieşti că ai putea găsi persoana care să simtă în acelaşi ritm cu tine. După acest conflict mută-ţi atenţia spre urma de speranţă pe care o mai ai, spre dragostea pură pe care ai simţit-o macar odată.

Dacă te-ai regasit în acest caz şi ai înţeles tot ceea ce ţi-am descris, te regăseşti în tiparul relaţiei autentice şi asta cauţi. Poţi fi singur visând la dragostea adevărată sau într-o relaţie complicată care speri că se va regla. O mimo-relaţie nu te-ar împlini niciodată, sufletul tău dorind o relaţie bazată pe iubire necondiţionată. Sper că nu trebuie să-ţi mai spun eu că dacă simţi că stai lângă persoana nepotrivită e mai bine să o laşi să plece, sau să pleci tu.

Rezolvarea este să trezeşti în tine încrederea că poţi găsi iubirea aceea minunată la care visezi. Acum identifică-te cu sentimentul de iubire pură. Îţi simţi inima cum se încălzeşte şi vibrează de la acest sentiment care parcă îţi hraneşte golurile din interior. Acest simţ unic de dragoste adevărată parcă îţi vindecă rănile. Eşti ca într-o altă dimensiune, în care visezi că ai întâlnit persoana ideală pentru tine. Închizi ochii şi îţi imaginezi că ea te aşteaptă acolo, undeva, gata să îţi împărtăşească sentimentul. Vă îmbraţişaţi şi totul este perfect, momentul, sentimentul din sufletul vostru care vă face să vă simţiţi compleţi, doar voi şi restul lumii. Este un sentiment măreţ, divin care vă învăluie pe amândoi într-un mod copleşitor de plăcut în care aproape vă dau lacrimile sau poate deja vi s-au prelins pe obraji. Lacrimi de bucurie, moment ce te lasă fără cuvinte, unde vorbeşte liniştea şi se opreşte timpul în loc.

Dacă în mintea ta s-a format o imgine cu altcineva, nu cu partenerul/a ta ar însemna că eşti deja într-o situaţie mai critică. Trebuie să fii destul de matur/ă emoţional şi psihic încât să înţelegi că nu e o soluţie să rămâi într-o relaţie ce te privează de toate acele sentimente minunate care formează iubirea în forma ei pură.

Ai speranţă că vei întâlni dragostea la care visezi, ai încredere ca aşa cum tu vrei acest lucru, într-un colţ de lume este cineva care vrea acelaşi lucru. Fii convins/ă că meriţi şi că dacă eşti capabil/ă să iubeşti pentru că asta vei atrage şi pentru tine. Ştii deja că nu este bine să accepţi o relaţie la un nivel mai scăzut pentru că nu vei fi împlinit/ă în acest mod.

De regulă, nu este doar vina ta că vezi relaţiile de iubire dintr-un punct de vedere greşit. Sunt  factori care influenţează modul de gândire, de exemplu: relaţiile la care ai fost martor ( în special relaţia parinţilor tai ,aceştia sunt primul nostru model), relaţiile proprii (acestea îţi puteau confirma modul greşit de a vedea relaţiile, întâlnind persoanele nepotrivite cu tipare greşite de gândire).

Exemplul oamenilor din jur, mentalitatea cu care avem de-a face pană devenim adulţi ne influenţează foarte mult, dovada fiind că trecem în viaţă prin situaţii similare cu cele pe care le vedem în copilărie, uneori chiar ne învârtim în cerc fără să observăm acest lucru. Da, e un joc straniu al vieţii, dar aşa trebuie să fie, să trecem prin situaţii, uneori chiar şi de trei ori până ne dăm seama ca ceva nu e în regulă şi trebuie schimbat. Cel mai trist ar fi să ne încăpăţânăm să rămânem în acelaşi punct greşit fără să acceptăm că merităm mai mult, fără să acceptăm schimbarea sau posibilitatea că ar putea fi şi altfel.

Aceasta “regula a cercurilor” (învartirea în cercuri pe parcursul vieţii), repetarea unor experienţe de viaţă până învăţăm ceva, nu se referă doar la relaţii. Este o regulă valabilă ce am observant-o şi în alte domenii ale vieţii, deci devine o regulă generală.

Eu ţi-am demonstrat că în ciuda a ceea ce ai văzut sau ai fost învăţat se poate descoperi şi aceasta lume a iubirii adevărate, a relaţiilor autentice, mai puţin promovată. O astfel de lume a iubirii o descriu marii poeţi şi scriitori, acolo trebuie să cauţi, unde simţi că este adevărul. Nu uita, ca să atingi acest nivel al iubirii va fi nevoie să mergi cu paşi înceţi, dar siguri.

Îţi doresc o inimă deschisă spre noi orizonturi!

Cu recunoştinţă Elena Istrate!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s